A fost cândva, înainte de pandemie. DOR de ducă…

Ne-am trezit dimineața devreme. La 7si 15 era ora de întalnire. În parcare la Mol-ul de la ieșirea din București spre Giurgiu. Bineînțeles că trebuia să așteptăm…

Niciodată nu reușim să ne adunăm la ora stabilită.

Dar bucuria si plăcerea întâlnirii unor prieteni pe care nu i-am văzut de mult a făcut ca timpul să treacă ușor, fără ca întărzierea să umbreasca ceva din emoția pe care o simțeam la gândul că voi întâlni acest…unicorn al visurilor mele…trandafirul de Damasc.

      Îmi imaginam dealuri și câmpuri scăldate în roz, verde și mov.

      După o călătorie de trei ore, trei ore și jumatate am ajuns la  Kazanlak, orașul din inima Bulgariei care păstreaza vie tradiția cultivării și prelucrării  trandafirilor de Damasc  ducând mai departe istoria acestei îndeletniciri frumoase și parfumate. Cultivarea trandafirilor a început cu 5000 ani în urmă în China.

   Nu știam … și am aflat cu tristețe ca această specie, trandafirul de Damasc Rosa Damascena, mai există  doar cultivată în prezent, ea nemaigăsindu-se în flora spontană. Cele mai importante culturi se afla în prezent în Bulgaria, Turcia și Maroc. 

     

În  Kazanlak, oraș locuit de mii de ani,  există dovezi că numeroase specii de trandafiri au fost cultivate în scop comercial încă din timpul romanilor, iar zona a devenit renumită și cunoscută ca “Valea trandafirilor”. Nume frumos și imbietor la visare!

    Trandafirul de Damasc, arbustul cu flori parfumate si numeroaseâ, de un roz specific, este originar din Orientul mijlociu. Cruciatului francez Robert de Brie, care a luat parte la asediul Damascului in 1148 i se atribuie meritul de a fi adus trandafirul de Damasc din Siria în Europa.  Oare ce poveste, ce prințesă a inspirat acest gest? Alte povești spun ca a fost adus de romani în coloniile lor, din Anglia.

      Supranumit în Occident “Regina florilor”, pentru frumusețea și parfumul sau suav, dulce, puternic și inconfundabil, trandafirul este una dintre florile folosite încă din Antichitate în parfumerie.

Trandafirul de Damasc este considerat una dintre cele mai vechi varietăți de trandafiri, mirosul lor amintindu-mi de dulceața și siropul copilăriei. Asociat cu dragostea, puritatea si pasiunea, parfumul său a vrăjit și a inspirat numeroși poeți (ex.Cincinat Pavelescu, Alexandru Macedonski, Jan Kochanowski etc.)

Deși știam deja, imaginea muntelui de petale parfumate ne-a confirmat faptul că pentru a obține 1 kg de ulei esențial sunt folosite cca. 4 tone de petale proaspete și superb colorate.  În urma distilării repetate rezultă uleiul esențial  și  hidrolatul, apa florală cu aromă intensă și proprietăți benefice pentru piele și simțuri.

Parfumul îmbietor, precum și remarcabilele proprietăți antirid, fac din apa de trandafiri un produs de nelipsit din colecția de îngrijire zilnica a oricărei femei de azi.

Proprietățile apei de trandafiri:

  • tonifiant, revigorant, potrivit pentru toate tipurile de ten
  • astringent,
  • antirid, combate semnele de îmbătrânire și contribuie la regenerarea pielii
  • atenuează roșeața și catifelează pielea
  • împrospătează tenul obosit, lipsit de vitalitate
  • parfumant delicat

Recomandări, aplicații:

  • este de folos oricărui tip de ten
  • este benefic în special pentru tenul matur
  • atenuarea roșeții și a cuperozei
  • îngrijirea pielii ridate, lipsite de fermitate, obosite

Mod de utilizare în cosmetică:

  • este un produs ce se poate aplica pe piele ca atare, sub formă de toner,
  • după curățarea pielii se poate aplica prin pulverizare sau cu o dischetă de bumbac, pe ten, gât și decolteu;
  • poate fi încorporată în compoziții cosmetice în loc de apă sau în combinație cu alte ape florale;
  • ca ingredient pentru formularea de creme, loțiuni, tonere, măști;
  • amestecată cu argilă, aplicată pe ten sub formă de mască;
  • poate fi inclusă în felurite preparate cosmetice pentru a le conferi un parfum subtil, delicat.

Articole recomandate

Lasă un răspuns