Folosit de multe secole de berberi, atat in scop culinar cat si terapeutic si cosmetic, uleiul de argan provine de la un arbore milenar care creste in special in zonele aride din sud-vestul Marocului.

Arganul este un arbore spinos, cu un trunchi deseori curbat, deformat, cu frunzele de un verde clar, fructe numeroase ce seamana cu maslinele. Ele contin un sambure dur, de un maro deschis.

Acest arbore reuseste sa supravietuiasca in conditii de seceta cronica si in soluri sarace, calcaroase, deseori incultivabile, datorita retelei sale de radacini extrem de dezvoltate. Pentru agronomii marocani, arganul este de neinlocuit in lupta impotriva degradarii solului si desertificarii progresive din sudului Marocului.

Uleiul de argan este produs manual, in cooperativele de femei din partea de sud-vest a Marocului. Cea mai importanta parte din extracția de ulei de argan este îndepărtarea pulpei moi (folosită pentru hrana animalelor), crăparea manuală, între două pietre si extractia samburelui. Cojile sunt apoi indepartate și semintele prăjite ușor. Prăjirea semintelor confera o parte din aroma de nuci, caracteristica  uleiului argan.

Tehnica tradițională de extracție a uleiului incepe cu măcinarea semințelelor prăjite si apoi amestecarea cu puțină apă a semintelor macinate, într-un vas rotund de piatră (piulita). Pasta obtinuta astfel este apoi stoarsa manual pentru a extrage uleiul si produsul rezultat inca bogat în ulei, este utilizat ca hrană pentru animale. Uleiul obtinut în acest mod poate fi depozitat și folosit timp de 3-6 luni.

Unele dintre avantajele clare si recunoscute pe care uleiul de argan le are asupra parului sunt:
– patrunde in porii parului si imbunatateste elasticitatea acestuia;
– hidratarea si nutrientii oferiti de uleiul de argan natural contribuie la o crestere sanatoasa a parului;
– antioxidantii naturali prezenti in uleiul de argan intaresc firul de par si repara membrana celulara deteriorata a parului;
– uleiul de argan este recomandat in cazul tipului de par dificil de pieptanat, intrucat restabileste netezimea parului, facandu-l usor de pieptanat si coafat;
– contine vitamina E, care este o substanta fabuloasa pentru tratarea parului de orice tip.
Multi dintre agentii externi si interni (cum ar fi caldura, coafatul excesiv si oxidarea) afecteaza firul de par. Vitamina E are efecte pozitive in regenerarea naturala si repararea parului;
– este o sursa directa de substante nutritive esentiale pentru sanatatea firelor de par si a porilor acestora, gratie continutului bogat de acizi grasi nesaturati, omega-3 si omega-9, care au capacitatea de a trata inclusiv parul casant si firele de par despicate prin consolidarea structurilor proteinelor din componenta parului;
– vopsirea poate deteriora parul, facandu-l aspru si cret. Uleiul de argan este indicat si pentru inlaturarea acestor inconveniente, avand calitati superioare fata de uleiul de jojoba;
– fara sa determine ingrasarea parului, uleiul de argan hidrateaza, restaureaza luciul si stralucirea firului de par;
– stilistii considera ca uleiul de argan este alegerea potrivita pentru tratarea si repararea parului deteriorat, uscat, afectat de factorii agresivi de mediu si coafarea excesiva.

Articole recomandate

Lasă un răspuns